Visie op vrijwilligerswerk

De eerste zin in onze visietekst, is de volgende:  ’t Veldzicht streeft naar het zich goed voelen van elke deelnemer, waarbij deze centraal staat. De vraag / droom / wens en de mogelijkheden van de deelnemer zijn ons startpunt.

Om aan de slag te gaan rond die vragen / dromen / wensen van onze – ondertussen meer dan
70 - deelnemers, hebben we soms handen te kort. Daarom werken we met vrijwilligers, ondertussen nu zo’n 20-tal.

Het werken met vrijwilligers betekent:

- Ontmoetingskansen scheppen voor deelnemers. En anderzijds worden beperkingen voor de vrijwilligers ‘normaal’.

- Een verruiming van het persoonlijk netwerk van de deelnemers. Zo maken we onszelf (professionelen) alweer iets meer overbodig.
 

Zin om deze vragen, dromen, wensen van deelnemers te helpen realiseren?

Er zijn verschillende taken die vrijwilligers kunnen opnemen in ’t Veldzicht.

Dagcentrum hoeve ’t Veldzicht in Beernem

 • Buschauffeurs (Rijbewijs B) die ’s morgens en/of ’s avonds de deelnemers ophalen thuis om naar het dagcentrum te komen of omgekeerd. ’s Morgens vertrekken de bussen rond 8u. Tegen 9u zijn die terug;  Om 16u vertrekken de bussen van het dagcentrum en brengen de deelnemers terug naar huis. Tegen 17u zijn de bussen terug.

 

Dagcentrum  Sint-Kruis

 • het dans en theateratelier van 't Veldzicht vzw. is op zoek naar een vrijwilliger die zich op vrijdagnamiddag kan vrijmaken. Heb je zin om te helpen bij de verplaatsingen, het klaarzetten en opruimen van het materiaal? En natuurlijk: heb je zin in creatieve vormgeving en sta je open voor dans en beweging? Dan is deze vrijwilligersopdracht echt iets voor jou!
 • Onze werkgroep natuur is op zoek naar een vrijwilliger met groene vingers.We hebben een grote tuin (sier- en moestuin, enkele konijnen en wat kippen). Werk jij graag in de tuin? Wil je samen met een begeleider en een paar deelnemers instaan voor het onderhoud van de tuin? Kom dan gerust eens langs.
 • We zijn op zoek naar een vrijwilliger die zich om de 2, 3 weken enkele uurtjes kan vrijmaken om met 2 deelnemers naar de bibliotheek De Biekorf (centrum Brugge) te gaan. In de bib kan je deelnemers helpen bij het zoeken van een boek of cd.
  Vertrek en aankomst is in het dagcentrum (Zuidervaartje 1, Sint-Kruis); het traject wordt afgelegd met de bus. Deelnemers hebben een begeleiderskaart dus voor de bus moet niet betaald worden.
 • 't Veldzicht is op zoek naar een vrijwilliger die zich op donderdag voormiddag kan vrij maken om met een paar deelnemers te snoezelen. Dit is een activiteit die doorgaat in ons dagcentrum waar we een snoezelruimte ter beschikking hebben. Deze activiteit is samen met een begeleider. Wat doen we tijdens snoezelen? Enkele vb. een paar deelnemers liggen op het waterbed om naar muziek te luisteren, of naar een verhaal dat wordt voorgelezen. Andere deelnemers krijgen een handbadje en -massage. Bij mooi weer kan ook een wandeling met een individuele deelnemer,...
 • We zijn op zoek naar een vrijwilliger die zich op dinsdagvoormiddag kan vrijmaken tussen 9u30 en 11u30 om samen met een groep deelnemers en 2 begeleiders te gaan zwemmen in het zwembad Guilini (Kristus Koning, Brugge). Taken: helpen met aan- en uitkleden, opblazen zwembandjes, helpen met haar wassen na het douchen, deelnemers in en uit water helpen,... (Meezwemmen mag/kan maar moet niet)
 • We zijn op zoek naar een vrijwilliger die zich (liefst elke) zaterdagnamiddag kan vrijmaken om samen met Jessie en haar hond te gaan wandelen en/of iets creatiefs te doen.
  Het 1e contact gaat via ’t Veldzicht, verdere contacten gebeuren via de familie.
 • Buschauffeurs (Rijbewijs B) die ’s morgens en/of ’s avonds de deelnemers ophalen thuis om naar het dagcentrum te komen of omgekeerd. ’s Morgens vertrekken de bussen rond 8u. Tegen 9u zijn die terug;  Om 16u vertrekken de bussen van het dagcentrum en brengen de deelnemers terug naar huis. Tegen 17u zijn de bussen terug.

 

Woonhuis ’t Huys

 • Wij zijn op zoek naar een vrijwilliger die zich op dinsdagnamiddag of donderdag kan vrijmaken om met Wouter naar stad Brugge te gaan. Wouter verplaatst zich buitenshuis in een rolwagen en kan het traject niet zelfstandig afleggen. Het traject van ’t Huys (J. Delaplacestraat 57, 8310 Sint-Kruis) naar het centrum, en terug, wordt afgelegd met de lijnbus. Wouter heeft een begeleiderskaart dus voor de bus moet niet betaald worden. Wouter bezoekt er graag eens de Fnac (groot muziekliefhebber) of bij mooi weer een terrasje doen is ook altijd meegenomen.Kan jij je (om de 2 weken, maandelijks) vrijmaken om dit samen met Wouter te doen?
 • In ’t Huys is er een grote tuin waar het bij mooi weer leuk vertoeven is. Heb je groene vingers en werk je graag in de tuin. Kom gerust eens langs in de J Delaplacestraat 57, je hulp is welgekomen.
 • ’t Huys is op zoek naar een vrijwilliger die zich om de 2 weken (max om de 3 weken) kan vrijmaken op woensdagnamiddag om samen met Tom zwerfvuil weg te doen in de buurt van ’t Huys (adres, zie hierboven)

Vind je tussen de hierboven staande vacatures niet echt je ding? Heb je andere interesses, vaardigheden, hobby’s die je met ons of onze deelnemers wenst te delen komt dan zeker eens langs! De vrijwilligerscoördinator gaat samen met jou op zoek naar een geschikte taak die je kan opnemen.